30/6 Leirvik (NO) – 3/7 Leimuiden (NL) Met een beetje geluk in een keer naar huis

30/6 Leirvik (NO) – 3/7 Leimuiden (NL) Met een beetje geluk in een keer naar huis

Een verslag van een zeiltocht van Leirvik naar Leimuiden met een flinke portie geluk. Ik heb flink wind mee, heb stroom mee langs de NL kust, de brug zijkanaal-C is verlaat, zodat ik hem WEL haal, doorvaart door Haarlem en de ringvaart verlopen zo vlot, dat ik diezelfde dag nog de Kaagbrug (A44) haal en na ruim 3 dagen weer thuis ben. 

 

‘s Morgens vanuit Leirvik vertrokken met het idee om richting Stavanger/Boknafjord te gaan. Eenmaal buiten de haven staat er best een lekker windje, dus snel het huikje eraf gehaald en de zeilen gehesen. Het lukt vrij aardig om het hele Bømlafjord uit te zeilen. Helaas wel een knoopje stroom tegen, maar ook dat went.

Aan het einde van het fjord begint de wind toch steeds meer naar het zuiden te draaien en neemt ook af. De motor gaat aan en rustig aan richting Haugesund. Er staat nog wel een aardig swell van de voorgaande dagen, en ondanks dat ik zou verwachten dat die min of meer van voren zou moeten komen, lijkt het wel dat deze schuin van achteren komt.

Haugesund was ik eerder deze trip al geweest, dus laat ik links liggen en vaar door.


Na Haugesund gepasseerd te zijn toch nog maar eens een keer naar het weer voor de komende week gekeken. Het lijkt erg wisselvallig te blijven (met meer wolken en regen dan zon), dus toch nog maar eens goed gekeken of er een mogelijkheid is om naar Nederland te varen. Meest recente gribfiles gedownload en qtVlm een voorspelling laten maken voor een trip naar Ijmuiden.


Conslusie: als ik naar Nederland wil, dan moet ik dat nu doen! Er is een klein weergaatje.… Eten en drinken heb ik nog voldoende aan boord, in Kopervik nog even de dieseltank afgetopt en onderweg richting Skudeneshamn de boot opgeruimd.

Eerste avond en nacht op zee waren prima. Lekker halve wind gevaren, goede snelheid, maar aan het einde van de avond komen wel de eerste wolken aan de horizon. ‘s Avond de Sleipnir (Heerema) nog op een mijl of 5 gepasseerd. Zelfs op die afstand kun je zien dat dat ding wel heel erg groot moet zijn! (ter aanvulling: toen ik ‘s morgens vertrok uit Leirvik, lag daar de Pioneering Spirit (of Pieter Schelte?) van Allseas, dat zijn dat toch wel weer 2 topstukken uit de Nederlandse marine constructors op 1 dag….)

De 2e dag was minder. De gang zat er lekker in maar wel constant een miezer regen. Niet veel bijzonders. Bij een paar Deense productieplatformen af en toe de koers een beetje moeten verleggen om niet te dicht bij te komen. ‘s Morgens een rif eruit gehaald en ‘s avonds er weer in gezet.

De 3e dag was zoals verspeld met veel wind, maar uit het noordwesten, dus de snelheid zit er goed in. De harde wind begon net na middernacht, dus vlak daarvoor maar vast het 2e rif gezet. Gedurende de dag de fok nog maar een stukje ingerold. Omdat ik de voorgaande dag iets meer mijlen had gemaakt dan geplanned, bleef ik gelukkig buiten het stuk met de meeste wind...

's Avonds neemt de wind alweer af als ik eerste verkeersscheidingsstelsel bereik. Rond middernacht steek ik het tweede verkeersscheidingsstelsel bij Vlieland/Texel over.  

Voor vertrek uit Noorwegen had ik nog even gekeken hoe laat ik de stroom mee zou hebben tussen Den Helder en IJmuiden. Als ik om 6u ‘s morgens bij Den Helder zou vertrekken dan zou ik de stroom mee hebben!

Rest van de nacht eigenlijk niet meer geslapen, want de wind draait vrij snel naar zuidwest en daarmee is Den Helder niet meer bezeild. Motor zeilend ga ik om de Razende Bol heen richting IJmuiden. Het is 7 uur ‘s ochtends. Dus ik besluit door te gaan naar IJmuiden.

De schutting in Ijmuiden verliep vlotjes, en daarna via het zijkanaal-C richting Spaarndam. De brugwachter van de brug over de A9 had zich verslapen (ofzo), dus in plaats van 10 minuten te laat, was ik precies op tijd om de door de brug te kunnen. Inmiddels komt het zonnetje er weer een beetje bij en begint het eiundelijk weer een beetje warmer te worden. In de sluis van Spaarndam eens even de plannen van de ander zeilers gepolst, en de meesten willen graag door naar de Braasem, dus maar aangesloten en wederom precies op tijd voor de Kaagbrug (A44).

Anderhalf uur later leg ik de boot weer achter huis aan. Vlak nadat ik thuis ben komt de regen weer met bakken naar beneden .....

Dit was een zeiltrip gemaakt door Eric aan boord van Oostenwind. In de SWAY app kan je Eric volgen door te zoeken naar Oostenwind. Heb je tips voor een mooie zeiltrip van de week? Laat het ons weten via info@sway-sailing.com !

Terug naar blog